ESG - Environment

 

E dækker over miljøforhold, altså klimapåvirkning, forurening, påvirkning på vand, biodiversitet, logistik og ressourceforbrug.

 

Hos HJHansen Recycling Group er vi meget bevidste om vores miljøpåvirkning, og derfor arbejder vi kontinuerligt på at minimere vores indflydelse på miljø og klima.

 

Læs ESG-rapporten
<
Gå tilbage

Her på siden dykker vi ned i temaet E – environment eller på dansk miljø

Vi har opdelt temaet efter EU’s standarder for bæredygtighedsrapportering. Under hver standard præsenterer vi de initiativer, vi har arbejdet med i 2022/2023 for at opnå resultater inden for klimaneutralitet, mindske forurening, beskytte hav- og naturressourcer, optimere på ressourceforbruget og understøtte den cirkulære dagsorden.

Initiativer, der fokuserer på handling inden for:

  • Klimaændringer
  • Forurening
  • Vand- og havressourcer
  • Biodiversitet og økosystemer
  • Ressourceanvendelse og cirkulær økonomi

Klimaregnskab

Hos HJHansen Recycling Group har vi nu kortlagt vores scope 1 og 2, samt dele af scope 3 for de seneste tre regnskabsår med baseline i 2020/21.

Vi er som organisation blevet bedre og bedre til at forstå rammerne for klimaregnskab, ligesom mange af vores interessenter ligeledes kan tale med i forhold til de data, vi efterspørger. Der er stadig områder, hvor data kan blive bedre, men vi forventer, at dette sker i takt med at flere og flere virksomheder begynder deres egen kortlægning af egne emissioner.

Afbødning af- og tilpasning til klimaforandring

Hos HJHansen Recycling Group forsøger vi at minimere vores negative påvirkning af miljøet ved at overvåge og optimere vores processer. Vi er certificeret i henhold til ISO 14001, som udgør en af de mest anerkendte internationale standarder inden for miljøledelsessystemer, og vi stræber efter at være på forkant med udviklingen. Vi har en eksisterende klima- og miljøpolitik.

Energiforbrug og -mix

Alle selskaber indenfor den organisatoriske afgrænsning er indenfor High Climate Impact Sectors. Herunder ses en opdeling af selskabernes samlede energiforbrug og energimix.

Tabelopdeling af scope 1, 2 og vigtige 3 GHG emissioner
Portræt billede af logistikdirektør hos HJHansen

Logistik

Når jeg kigger tilbage på året, der er gået i logistikafdelingen, er det med stor kontrast til de senere års ophedede markeder med knaphed på alle logistikformer og stor konkurrence.

Det er nu ændret tilbage til et mere normaliseret marked, hvor vi kan lave god og billig logistik. Det skyldes, at vi desværre ser nedgang i den danske og europæiske industri.

Vi har en filosofi i logistikafdelingen om at tætte, langvarige samarbejder er vejen frem. Flere af vores vognmænd har kørt for os i over 25 år. De var med os, da det var svært, og er her også nu, hvor det er lettere. Vi har vist og viser hinanden forståelse for de store udsving og situationer.

Det gode, tætte samarbejde er ikke blot til vognmændene men også deres chauffører, som vi har en daglig og personlig dialog med. Vi tror på, at de chauffører, som kører for os, er ansvarlige og i vid udstrækning selv kan administrere de ture og opgaver, som vi udstikker til dem. Det er en vigtig brik i hele vores setup – både når markedet går op og ned.

Et blik tilbage og frem i logistikken

“Netop det tætte samarbejde med chaufførerne og vores personlige kontakt til leverandørerne gør, at vi igen i år kan holde niveauet af forgæves kørsler til et absolut minimum på 0,27%.

Jeg tror, vi kigger ind i en fremtid, som er svær. Hvor markedet bliver endnu mere presset pga. faldende aktivitet. Derfor vi har en stor opgave i at vi sammen med vores samarbejdspartnere tilpasser de individuelle logistiske setups til de nye forhold.

Vores fordel er, at vi er meget agile i vores tilgang til de mulige salgsmarkeder og agerer både i Europa, Tyrkiet og Fjernøsten. Vores mange havnepladser i Danmark gør, at vi kan bruge alle transportformer effektivt og vælge den mest optimale til opgaven.

Vi har siden 1996 haft havneplads på Aalborg Havn, men med den nye plads udvider vi til også at kunne afskibe deep sea-laster på op til 30.000 tons.”

– Rasmus Skou Oldenborg, Logistikdirektør

Fyldningsgrader for skibe og lastbiler

Elektrificering

Hos HJHansen Recycling Group har vi en ambition om at elektrificere vores bilflåde. Ved udgangen af dette regnskabsår udgjorde elbiler og hybridbiler 24% af vores samlede flåde af leasede firmabiler.

Fremtidige firmabiler vil også skulle elektrificeres, dog med det forbehold, at enkelte af vores konsulenter kan have behov for en traditionel bil grundet lange distancer, hvorfor vores mål er på 90% elektrificeret bilflåde.

Vi er begyndt at installere ladestandere på vores pladser. Ved hovedkontoret i Odense har vi i år fået etableret seks ladepunkter, men er forberedt til 18, da vi med øget elektrificering ikke blot af firmabiler, men også ser andelen af medarbejdere med elbiler stige, vil vi få brug for øget kapacitet i fremtiden. De ladestandere, vi sætter op på vores lokationer med en offentlig parkeringsplads, vil også være til offentlig brug.

Målsætning for andel elbiler af bilflåden fra nu til 2027

%

2023/24

%

2024/25

%

2025/26

Vi har i dette regnskabsår haft fokus på energioptimering

 

Ved at skifte fra halogen til LED har vi på to konkrete projekter opnået en årlig besparelse på godt

10.000 kWh

Fokus på energiforbrug

 

Med disse udskiftninger opnår vi en elbesparelse på godt 20.000 kWh svarende til 4,5 gennemsnitsfamiliers årlige forbrug.
Derudover har vi øget vores fokus på vores interne forsyninger og data på området.
Vi samler og strukturerer data for vores ledningstræk, forbrug og styringer, så vi bliver klar til at imødekomme de krav, som CSRD-rapporteringen vil stille vores virksomhed.

Forurening

Forurening spiller ind i vores hverdag på en lang række parametre.

Vi har påvirkning på følgende former for forurening:

fire ikoner der illustrer støj, luft. jord og vand

Påvirkning

I vores daglige arbejde har vi et kontinuerligt fokus på at forhindre forurening. Det gør vi via løbende vedligehold af belægning på pladserne, holde visse materialer under overdækning, samt sikre at vi på pladserne har systemer for vandopsamling, når vi i perioder rammes af store mængder nedbør.

Illustration, stregtegning af to mennesker der pege rpå en tavle

Klimaforandringer

Vi ved, at håndteringen af jern og metal genererer støj, som vores naboer hører. Rundt om på vores pladser har vi støjværn, og vi opererer kun inden for de tilladelser, som myndighederne har givet os. Men derfor er dialogen med naboerne stadig essentiel, da vi ikke ønsker at lave urimelig støjforurening. Derudover har vi løbende dialog med Miljøstyrelsen.

Vandforbrug

Når vi shredder materialer, bruger vi vand til nedkøling af shredderen og til støvdæmpning.

Vi har igangsat en procedure, hvor vi løbende tjekker vores kloaksystemer og sandfiltre med kameragennemgang, så vi sikrer deres vedligehold.

Vores ambition er, at dette sker i en frekvens af tre-fem år. Samtidig har vi på alle pladser etableret en buffertank, som ved store regnskyl kan fyldes op og dermed tage lidt af presset på kloakkerne.

Ingen vand

Vi arbejder på at reducere vores vandforbrug, især i produktionen. De materialer, vi håndterer, støver, og i tørkeperioder vander vi vores pladser for at minimere støvgener for vores naboer.

Derudover bruger vi vand til at køle vores store shredder i Odense. Vi arbejder derfor på et projekt om recirkulering af overfladevand på vores plads i Odense i samarbejde med vandrensningseksperterne Clearwell.

shredder indefra
Sorterings illustration

Ressourceanvendelse og cirkulær økonomi

HJHansen Recycling Groups vision er at drive materialer så højt op i affaldshierarkiet som muligt, hvilket også afspejles i vores motto:

”Vi giver ressourcer nyt liv”

Genanvendelse af materialer er en af de mest effektive, håndgribelige og økonomisk forsvarlige metoder til at afkoble økonomisk vækst fra miljøpåvirkningen. Den mest effektive vil naturligvis være at forbruge mindre.

Genanvendelse af ressourcer er kernen i vores forretning, dog har vi for nuværende ikke en politik eller målsætning som omhandler ressourceanvendelse og cirkulær økonomi.

Ressourcefraktioner

At drive materialer så højt op i affaldshierarkiet som muligt er en inkorporeret del af vores tankegang, da vi i HJHansen Recycling Group altid har fokuseret på genanvendelse. Her har vi lang og god erfaring.

De fraktioner, der hører til de to nederste trin i affaldshierarkiet – energiudnyttelse og deponi, har vi nu skærpet fokus på og valgt at kalde ”ressourcefraktioner” for at fokusere på de muligheder, de indebærer.

Gældende for både deponi- og forbrændingsfraktionerne er, at vi skal minimere mængden og konvertere højere op i hierarkiet, når det er muligt. Det er en løbende proces, og vi bliver hele tiden klogere.

Illustration af affaldshierarkiet

Kvalitetssikring

Vi er i kontinuerlig dialog med vores leverandører om nødvendigheden af at sortere. Bedre sortering giver renere fraktioner, som igen giver bedre genanvendelse. Hvis vi oplever, at vi modtager meget løst affald fra en leverandør, går vi i en dybere dialog om problematikken.

Det gør vi, fordi løst affald – plast, træ, jord eller andet, som ikke er forbundet med noget jern eller metal – skal indgå i deres egne end-of-life-processer, så de når så højt op i affaldshierarkiet som muligt.

Renere input giver renere output, hvilket igen giver en renere genanvendelse med mindre energiforbrug.

Ditte Leu Johannesen

Kommerciel direktør, HJHansen recycling Group

Affaldshåndtering

Vi skal som virksomhed rette os efter Best Available Technique (BAT) for Waste Treatment, hvilket er en stor rapport, der med udgangspunkt i data fra en lang række virksomheder klargør de teknikker, man kan bruge til affaldshåndtering, og hvordan de respektive udledninger ved teknikkerne er.

På den måde bliver der lavet en minimumsstandard, som vi skal holde os inden for. Disse BAT-krav vil blive implementeret i vores miljøgodkendelse. Vi ved, at på de områder, hvor vi allerede laver analyser, overholder vi de BAT-krav, som Miljøstyrelsen implementerer i vores kommende miljøgodkendelse.

Citatbillede af Kim fra QHSE-afdelingen

Fortsæt ESG-læsningen her

<
Gå tilbage